Rum – pôžitok vyrobený z cukrovej trstiny

Rum má bohatú históriu, ktorú sa oplatí poznať čo najviac, keďže svojou lahodnou chuťou dokáže vytvoriť nielen príjemné chvíle, ale aj svojou historickou minulosťou nás vezme na pravú karibskú cestu. Pripravili sme pre vás krátkeho rumového sprievodcu, ktorého účelom je predstaviť nádherný a jedinečný svet rumu, jeho historické pozadie a výrobný proces.

Jeho príbeh

Pôvod rumu ani etymológia jeho názvu nie sú úplne známe, no predpokladá sa, že jeho predchodcovia sa mohli rozšíriť zo starovekej Číny a Indie.

Slávny taliansky obchodník a cestovateľ Marco Polo v 14. storočí v jednej zo svojich poznámok píše o „veľmi dobrom víne z cukru“, ktoré ochutnal na území dnešného Iránu.

Rum bol prvýkrát destilovaný v Karibiku v 17. storočí. Otroci pracujúci na plantážach cukrovej trstiny zistili, že melasa, vedľajší produkt procesu rafinácie cukru, je alkohol. Podľa dokladu z roku 1651 sa tento nápoj nazýval „rumbullion“. Prvé zmienky opisujú rum ako horkú, pekelnú a hroznú liehovinu, čo dokazuje, že prvé pokusy o výrobu kvalitnej liehoviny boli pravdepodobne neúspešné. V tomto období bola oblasť Karibiku domovom pirátov a námorníkov, ktorí pri svojich dobrodružných cestách konzumovali predošlé variácie dnešného rumu. Preto je dodnes rum považovaný za nápoj pirátov.

Distribúcia rumu vo svete

Po vývoji sa rum rýchlo rozšíril v amerických kolóniách a dopyt po ňom sa zvyšoval. S cieľom uspokojiť rastúce potreby bola, v roku 1664 na území dnešného Staten Island, založená prvá pálenica rumu. Počas americkej vojny za nezávislosť bola odhadovaná priemerná spotreba rumu 13,5 litra na osobu za rok.

Dnes sú hlavné oblasti výroby rumu vo svete v Karibiku a krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Okrem toho sa rum samozrejme vyrába aj v mnohých ďalších krajinách sveta, napríklad v Austrálii, Indii, Španielsku alebo na Filipínach a Madagaskare.

 

Ako sa vyrába rum?

Už vieme, že rum sa vyrába z cukrovej trstiny, ale ako presne? Poďme sa na to pozrieť!

Pri premene surovej cukrovej trstiny na kryštalický cukor vzniká vedľajší produkt, ktorý sa nazýva melasa. Je to hnedočierna hmota a je ideálna na výrobu rumu, ak má cukornatosť aspoň 52%.

Najdôležitejšiu úlohu pri výrobe rumu má fermentácia, pri ktorej sa melasa riedi vodou, pridávajú sa kvasnice a dochucujú sa ovocím alebo korením. Suroviny kvasia pri vysokej teplote a ak to majster destilátor uzná za dobré, výsledná „šťava“ sa destiluje, čiže sa oddelí voda od alkoholu. Samotná fermentácia sa môže pohybovať od 1-2 dní až do 5-10 dní.

Potom nasleduje zrenie, ktoré môže trvať od niekoľkých týždňov až po desiatky rokov – závisí od druhu vyrábaného rumu. Chuť šťavy počas starnutia ovplyvňuje sud, v ktorom dozrieva, ako aj vzduch. Po dozretí sa rum stáča do fliaš, a tak sa nám dostáva na pulty obchodov. 

Rum, Rhum a Ron

Na etiketách rumu často nájdete viacero nápisov. Je však rozdiel medzi Rumom, Rhumom a Ronom?

Pravopis sa vzťahuje na tri rôzne štýly rumu: rumy anglického typu sa nazývajú „Rum“, rumy francúzskeho typu sú na fľašiach často označené ako „Rhum“, zatiaľ čo rumy španielskeho typu sa nazývajú „Ron“.

Rumy francúzskeho štýlu

V krajinách pod francúzskym vplyvom sa rozšíril tzv. Rhum agricole. Týmto označením naznačujú, že na výrobu rumov sa používa šťava vylisovaná z čerstvej cukrovej trstiny a nie lacnejšia a častejšie používaná melasa. Pri výrobe rumu sa musia dodržiavať seriózne pravidlá, ako napríklad úroda cukrovej trstiny sa musí zozbierať a použiť na vrchole dozrievania, takže výroba rumu je obmedzená na relatívne krátke a suché obdobie.

Chuť rumov francúzskeho štýlu sa vyznačuje suchšími, kvetinovými a ovocnými tónmi. Takéto rumy sa vyrábajú na Haiti, Gaudelope a najviac na ostrove Martinik.

Rumy v anglickom štýle

Rumy anglického typu sa vyznačujú korenistejšou, charakteristickejšou chuťou. Vplyv na to má charakteristická aróma melasy a dlhá doba kvasenia. Patria sem rumy z Jamajky, Bermud, Barbadosu a Britskej Guyany.

Rumy španielskeho štýlu

Rumy španielskeho typu majú jemnejšiu, sladšiu, medovú, karamelovú chuť, vyznačujúcu sa rýchlou fermentáciou (12-24 hodín) a použitím kolónovej destilácie. Do tejto kategórie patrí väčšina rumov z Guatemaly, Kuby, Panamy, Dominikánskej republiky, Portorika, Kolumbie a Venezuely.

Pri tomto štýle stojí za zmienku proces solera, ktorého podstatou je, že tri-štyri rady sudov sú väčšinou umiestnené presne na seba. Každý rok sa z najnižšieho suda načapuje určité množstvo a chýbajúca časť sa doplní vždy z vyššieho suda. Takto sa postupuje až po horný rad, do ktorého sa každoročne pridáva čerstvý destilát.

Kategorizácia rumov podľa farby a chuti

Biely, White rum

Používa sa najmä na miešané nápoje a daná kategória tvorí základ rumov s ovocnou príchuťou. Majú priehľadnú, prípadne bledo slamovožltú farbu. Niekoľko mesiacov dozrieva v nádržiach vyložených sklom, potom sa filtruje a plní do fliaš.

Tmavý, Dark rum

Plné, tmavo sfarbené, aromatické rumy, ktoré zrejú minimálne 5, najlepšie však 7-12 a viac rokov. Vyznačujú sa korenistou, karamelovou a melasovou chuťou, ktorá sa získava pri destilácii a zrení. Konzumujú sa samostatne alebo aj ako základ miešaných nápojov obstoja.

Zlatý, Gold rum

Rumy so stredným telom sa nazývajú zlaté alebo jantárovo sfarbené rumy. Tieto druhy rumov často dozrievajú v dubových sudoch minimálne 3 roky a karamel sa často používa na rýchlejšie dosiahnutie požadovanej chuti a farebného efektu.

Korenené, Spiced rum

Do tejto kategórie patria rumy, do ktorých boli v nejakej forme pridané korenia. Korenené rumy sa vyrábajú zo zlatých a tmavých rumov.

Konzumácia rumu

Rum sa dá konzumovať na viacero spôsobov, limitom je len vaša chuť. Dá sa konzumovať čistý, s ľadom, ale dá sa vmiešať aj do rôznych kokteilov.

Ak by ste chceli niektorý z nich vyskúšať, kliknite sem a pozrite si celý náš výber rumov.