11 zaujímavých faktov o alkohole

Konzumácia alkoholických nápojov je prítomná vo všetkých kultúrach od počiatku ľudskej civilizácie a takmer každá krajina má svoj vlastný nápoj. Samotný alkohol je už tisíce rokov obklopený vzrušujúcimi a zaujímavými faktami a teraz sme sa pokúsili niektoré z nich zozbierať.

Asi pred 7000 rokmi už existoval druh alkoholického nápoja

Fermentované obilie a ovocie sa na výrobu liehovín používajú už tisíce rokov. Spomedzi v súčasnosti známych alkoholických nápojov sa najstarší datuje okolo roku 7000-6500 pred Kristom, ktorý bol objavený pri vykopávkach v dedine Jiahu v provincii Henan v Číne. Vedci zistili, že vtedajší ľudia vyrábali nápoj z ryže, hrozna, medu a plodov hlohu.

4 % dospelej populácie vo svete je alkoholikov

Podľa štatistík je počet alkoholikov na svete približne 180 miliónov. Najviac alkoholu pijú muži vo veku 20 až 30 rokov – viac ako 23 jednotiek alkoholu týždenne, čo je množstvo ekvivalentné cca. 9 poldecovým pivám.

Alkohol ako kozmetický produkt

Alkohol vo veľkej miere používali kozmetičky v roku 1800. Napríklad rum sa používal na čistenie a úpravu vlasov a rôzne liehoviny sa používali na posilnenie vlasových korienkov. Mimochodom, mnoho kozmetických prípravkov dodnes obsahuje nejaký alkohol.

Drink, ktorý svieti

Gin & Tonic žiari pod UV svetlom, nakoľko tonikum obsahuje chinín, ktorý reaguje na UV svetlo. Avšak žiara nie je v gine, ale skôr v toniku. Tonikum obsahuje chemikáliu nazývanú chinín, ktorá sa pôvodne používala na liečbu malárie. Keď je tonikum vystavené ultrafialovému svetlu, fluoreskuje.
Takže, zatiaľ čo gin samotný nie je fluorescenčný, G&T je perfektný žiarivý nápoj.

Existuje mnoho ďalších trikov, ktoré môžu zmeniť nápoje z nudných na neónové pod čiernym svetlom. Napríklad, ak rozdrvíme vitamín B a dokonca aj špenát v alkohole, za správnych okolností by mal vzniknúť zaujímavý drink. Niektoré typy energetických nápojov žiaria pod ultrafialovým svetlom jasne žltou farbou. Čím viac vitamínu B nápoj obsahuje, tým jasnejšia bude žiara.

Z pravidelnej a nadmernej konzumácie alkoholu môžeme zostarnúť

Ak napríklad 30-ročná žena pravidelne konzumuje veľké množstvo alkoholu, môže vyzerať na 50 rokov. Dá sa to vysvetliť tým, že proces starnutia sa pri pravidelnom pití zrýchľuje, takže vrásky sa objavujú skôr a stávajú sa hlbšími a viditeľnejšími.

Najsilnejšie pivo na svete je Snake Venom (“hadí jed”) – jeho obsah alkoholu je 67,5%

Percento alkoholu sa vo väčšine pív pohybuje od 4,5 do 11 %, no škótsky pivovar Brewmeister vyrába najsilnejšie pivo na svete, ktoré dostalo názov Snake Venom. Obsah alkoholu v pive je 67,5 %. Prvýkrát bol uvedený na trh v roku 2003 následne získal ocenenie za najsilnejšie pivo na svete.

Prečo si nič nepamätáme, keď sa poriadne opijeme?

Asi každému sa už stalo, že dlhá noc skončila stratou pamäti. Treba však vedieť, že nadmerná konzumácia alkoholu nespôsobuje stratu pamäti, ale zastavuje tvorbu nových spomienok v mozgu. Ako sa to stane? Po tom, čo sa alkohol krvným obehom dostane do mozgu, zasiahne okrem iného aj hipokampus, ktorý je zodpovedný aj za priestorovú orientáciu a pamäť. Alkohol začína otupovať komunikáciu medzi mozgovými bunkami a generovanie pamäťových obrazov sa pod vplyvom veľkého množstva alkoholu môže na celé hodiny úplne zastaviť.

Z piva nám nenarastie pivné brucho

Abdominálna obezita je medzi mužmi v strednom veku známym fenoménom, ktorý sa najčastejšie pripisuje ku konzumácii piva, ktoré sa označuje aj názvom „pivné brucho“. To je však nepravdivé tvrdenie, keďže z piva nepriberáme. Pohár ovocnej šťavy alebo kokteilu má viac kalórií ako pohár piva.

Alkohol v pive však povzbudzuje lepšiu chuť do jedla, preto si po pive radi dáme výdatné jedlo. Je dôležité vedieť, že brušná obezita závisí aj od tvaru tela, a tak sa „pivné brucho“ môže objaviť aj u muža, ktorý inak pivo nepije.

Sonoselicaphobia – strach z prázdneho pohára

Takmer každý má nejakú fóbiu: niektorí sa boja pavúkov, hadov alebo výšok, okrem toho existujú aj iné, zvláštne fóbie. Takou je napríklad cenosillicaphobia – strach z prázdneho pohára. Alkoholici zvyčajne trpia touto chorobou.

Existujú aj iné špecifické fóbie, napríklad emetofóbia – strach zo zvracania. Tí, ktorí tým trpia, si celý život organizujú okolo svojho strachu a vyhýbajú sa všetkým možným rizikám.

 

Korok z fľaše šampanského vyletí rýchlosťou viac ako 40 km/h

Vo fľaši šampanského je tlak 6,2 baru, čo je trikrát väčší tlak ako v kolese nášho auta. To je dôvod, prečo môže korok zo šampanského vyletieť z hrdla fľaše pomerne vysokou rýchlosťou. Mimochodom, najvyššia nameraná rýchlosť bola 95 km/h.
Preto je veľmi dôležité pri otváraní fľaše nemieriť na ľudí okolo seba, nakoľko môže dôjsť k vážnemu úrazu.

Alkohol vás v chlade v skutočnosti NEzahreje

Keď pijeme alkohol, máme pocit, že zahreje naše telo, najmä ak ide o nápoj s vysokým obsahom alkoholu. Je to spôsobené tým, že pri pití alkoholu sa rozširujú cievy v blízkosti kože, cez ktoré preteká viac krvi. Počas procesu však ostatné časti tela dostávajú oveľa menej krvi, takže teplota vnútorných orgánov klesá. Alkohol preto telo ochladzuje a robí ho menej odolným voči chladu.

 

 

 

 

Prekvapili Vás niektoré zaujímavosti v tomto článku? Prípadne poznáte, nejaký mýtus, ktorý sme nespomenuli?