8 alkoholických koktailov na chladné jesenné dni

Prišla jeseň a s ňou aj chladné dni a noci. Nič nie je lepšie, ako si natiahnuť teplý mäkký sveter a oddýchnuť si po náročnom dni s lahodným kokteilom v spoločnosti kamarátov alebo s knižkou v ruke.

Jeseň nás očarí nielen svojou krásou, ale prináša nám aj tie najlahodnejšie chute, akými sú jablká, hrušky, tekvica, škorica, oriešky a iné. Priniesla som niekoľko receptov na jesenné víkendy, ktoré vás zaručene zahrejú a očaria.

Horúci maslovo-rumový koktail

Ingrediencie:

  • 1-2 PL masla
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1 PL hnedého cukru
  • štipka mletých klinčekov
  • 1/4 ČL vanilky
  • 0,4 dl tmavého rumu
  • 2,5 dl vriacej vody
  • 1 celá škorica
  • šľahačka

Príprava: Do veľkého hrnčeka vložíme nasledujúce ingrediencie: maslo, škoricu, muškátový oriešok, hnedý cukor, klinčeky, vanilku a rum. Potom zalejeme vriacou vodou a dôkladne premiešame. Pridáme celú škoricu a navrch dáme šľahačku tak, aby ju úplne zakryla. Vrch posypeme muškátovým orieškom alebo škoricou.

Hruškové Martini koktail

Ingrediencie:

  • 50 ml vodky
  • 15 ml hruškového likéru (môžeme nahradiť broskyňovou šťavou)
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 5 ml citrónovej šťavy
  • plátok hrušky na ozdobu

Príprava: naplníme barmanský pohár ľadom a potom pridáme vopred odmerané ingrediencie. Dobre pretrepeme a potom scedíme do Martini pohára. Koktail ozdobíme plátkom hrušky.

 

 

 

Jablčný bourbon

Ingrediencie:

  • 4 PL bourbon whisky
  • 2 PL jablčného muštu
  • 2 PL sladkého vermútu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 kvapka pomarančových bitters
  • plátky jabĺk na ozdobu
Príprava: Do barmanského pohára dáme ľad, nasypeme všetky ingrediencie a potom premiešame. Potom prelejem do koktailového pohára a ozdobíme plátkami jablka. Odporúčame predtým pokvapkať jablká citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

 

 

 

Káva Amaretto

Ingrediencie: 

  • 1 šálka kávy
  • 2 PL Amaretto
  • šľahačka a škorica na ozdobu

Príprava: Amaretto pridáme do uvarenej kávy. Vrch ozdobíme šľahačkou a podľa chuti posypeme škoricou. Naozaj jednoduché, zároveň lahodné.

 

 

 

 

Rumový punč

Ingrediencie:

Príprava: Do hrnca nalejeme čaj, rum a víno, potom pridáme cukor, citrón alebo pomarančový džús a zohrejeme na miernom ohni, kým sa cukor úplne neroztopí. Podávame v pohároch a zdobíme škoricou a plátkom pomaranča.

 

 

 

Lady Marmelade koktail

Ingrediencie:

Príprava: Ingrediencie dôkladne a dlho pretrepeme v šejkri a potom scedíme do koktailového pohára.

 

 

 

 

 

Snehovo biela vodka 

Ingrediencie:

Príprava: Ingrediencie nalejeme do shejkra a spolu s niekoľkými kockami ľadu dôkladne pretrepeme, potom precedíme do Y-pohára. Vrch môžeme ozdobiť trochou škorice.

 

Slaný karamel Martini – drink a dezert zároveň

 

Ingrediencie: 

Príprava: Nalejeme karamel, espresso a štipku soli do koktailového šejkra a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Následne pridáme kávový likér a vodku, doplníme ľadom a pretrepeme, kým sa nespojí a nespení. Precedíme do dvoch vychladených Martini pohárov a posypeme jemne nastrúhanou čokoládou.

 

Ak vás ešte jeseň neočarila svojou krásou a chuťami, tak tieto koktaily vás určite naladia na chladnejšie obdobie.