SLYRS whisky: Lahodná cesta v bavorských Alpách

Tentokrát Vás pozývame na vzrušujúcu a špeciálnu dobrodružnú cestu, kde spoločne objavíme svet SLYRS-u. S návštevou destilérie, zážitkami z tohto miesta a ochutnávaním whisky by sme s Vami radi zdieľali správu, že produkty SLYRS sú už dostupné aj v našom internetovom obchode.

V horskom prostredí Álp v južnom Nemecku, neďaleko rakúskych hraníc, sme začali naše spoznávanie a ochutnávanie whisky SLYRS Classic , ktorá je základným kameňom radu SLYRS, predkom, “DNA” všetkých ostatných druhov. Táto whisky od spoločnosti dozrieva v nových sudoch z bieleho amerického duba 4 až 6 rokov, čím vytvára čistú vôňu a charakterové tóny, nie však dymové. Klasická whisky je mimoriadne hladká a jemná, s tónmi vanilky, trochou karamelu a marhúľ, a to vďaka panenským sudom, ktoré sa pražia len 3 minúty. V aróme možno odhaliť bylinné korenie so zázvorom. Následné zrenie ostatných druhov môže trvať v priemere 2 až 3 roky alebo až 5 rokov.

História spoločnosti sa začala pred 25 rokmi, keď v roku 1999 začali s destiláciou používajúce suroviny výhradne z regiónu. Prvé fľaše staré 3 roky sa dostali na trh v roku 2002 a už v prvom roku predali 1500 fliaš, čím si získala uznanie odborníkov. Portfólio spoločnosti dnes zahŕňa takmer 20 rôznych druhov whisky, zamestnáva približne 80 ľudí, vrátane pracovníkov návštevníckeho centra. Pôvod značky siaha až do roku 779, keď päť miestnych mníchov postavilo kláštor a kostol, ktorý dostal názov SLYRS.

V Nemecku je momentálne registrovaných takmer dvojnásobne viac destilérií whisky ako vo Škótsku (približne 300 oproti 150), ale nemecká whisky je stále relatívne neznáma. Väčšina z nich má inú hlavnú činnosť, hlavne výrobu destilátov, likérov alebo iných nápojov. Na porovnanie, v Nemecku je celková produkcia 300 destilérií približne 3,2 milióna litrov, zatiaľ čo v Škótsku 150 destilérií vyrába viac ako 500 miliónov litrov alkoholu.

Verzia Aged 12 Years sa nezreje v nových sudoch, ale vo vlastných ex-sudoch. V porovnaní s klasickou verziou sa vytráca dubová korenitosť a zázvor, ale charakter je sladší a elegantnejší. Do popredia sa dostávajú hrozienka, sušené ovocie a vianočný koláč, ktoré na jazyku šteklia kardamónom a škoricou.

Pri výrobe whisky sa cukry extrahujú zo sladu v nádobách z nehrdzavejúcej ocele pri teplote 62 a 72 °C, podobne ako pri varení piva. Pri týchto teplotách sa aktivujú enzýmy amylázy, škrob sa premení na cukor a kvapalina sa oddelí od pevných látok a preleje sa do fermentačných nádob. Pevný zvyšok sa poľnohospodársky využíva ako krmivo a nachádza sa aj v pečive miestnych pekární. Fermentácia sa uskutočňuje pridaním kvasiniek z Francúzska do nádrží s kapacitou 3-6 tisíc litrov a trvá 5 až 7 dní. V tejto fáze má tekutina vzhľad a chuť ovocného, kyslého, nefiltrovaného pšeničného piva bez chmeľových tónov s obsahom alkoholu 8 %.

Destilácia prebieha v dvoch medených kotloch s objemom 1500 litrov, ktoré sa používajú len na výrobu whisky a nie na výrobu rumu, ginu alebo iných alkoholických nápojov. Prvá fáza dvojitej destilácie na škótskom destilačnom prístroji má 35 % alkoholu a druhá fáza 725 stupňov alkoholu v 450 až 500 litroch destilátu, ktorý dokáže naplniť približne 3 sudy denne. Ročná produkcia sa blíži k 90 000 litrom.

Zaujímavosťou je, že – v duchu nemeckej precíznosti a starostlivosti – destilačný prístroj na druhý stupeň je umiestnený za priehľadnou sklenenou kupolou, aby bol úplne uzavretý pred vonkajšími vplyvmi.

Amontillado Cask Finish dozrieva v 50-60-ročných sudoch po španielskom sherry. Tieto sudy možno použiť maximálne dvakrát. Po prvýkrát sa v nich whisky zreje 2-3 roky, po druhýkrát sa zreje 3 alebo dlhšie, a potom sa sudy vymenia. Amontillado získava tmavú farbu a intenzívne arómy od týchto sudov, neobsahujú žiadne umelé farbivá.

Jednou zo špecialít v sortimente je Fifty-One, jedna z najsilnejších a najkomplexnejších whisky tejto značky. Myšlienka na túto variantu vznikla v roku 2015. Chceli vytvoriť silnú, ale stále chutnú whisky. Tento cieľ sa podarilo dosiahnuť do takej miery, že sa stala jednou z najpopulárnejších variantov v ponuke značky. Vo vôni dominuje najprv čokoláda, ktorá sprevádza aj chuť, je plná, korenistá, ale zároveň veľmi hladká.

Destiléria má štyri sklady, v ktorých skladuje 4500 sudov s objemom 225 litrov, z toho 4000 sú americké dubové a 500 sú rôzne špeciálne typy použité na neskoršie zrenie. Jeden sklad sa nachádza v horách vo výške 1500 metrov nad morom, čo ho robí jedným z najvyššie položených skladov na svete. Tu sa vyrábajú špeciálne Mountain Edition verzie, ktoré zrejú v nových amerických dubových sudoch po dobu 5-7 rokov, približne v 50 sudoch.

Na ilustráciu anjelského podielu sme získali aj niekoľko zaujímavých údajov. Obsah 225 litrového sudu, ktorý obsahuje 55% alkoholu, sa po 6 rokoch zrenia znižuje na 190 litrov a 58%, po 12 rokoch na 160 litrov a 62%, a nakoniec po 18 rokoch zostáva vo sude iba 115 litrov alkoholu s obsahom 67%.

Nakoniec sme ochutnali Mountain Edition, Bavarian PEAT whisky, ktorej suroviny sa získavajú od miestneho výrobcu blízko belgických hraníc. Táto whisky nie je príliš rašelinová, zachováva si štýl spoločnosti. Okrem jemnej rašelinovosti, ovocných a sladkých tónov whisky sprevádza skôr citrónová tráva, mach a trocha dymu.

 

No, toto bola stručná ukážka fascinujúceho sveta SLYRS whisky. Dúfam, že sa vám táto malá cesta páčila a inšpirovala vás k tomu, aby ste objavili tieto nemecké single malt whisky. Na zdravie!