Leto, whisky a steak

 

Všeobecne sa hovorí, že whisky sa dá skutočne vychutnať len v “škótskom” daždivom a nepriaznivom počasí. Naopak, mnohé whisky sú inšpiráciou aj v letných horúčavách, napríklad pri príprave steaku na grile. Len málo čo dokáže byť také príjemné. Človek sa dostane do kontaktu so svojím vnútorným predkom, pozorne sleduje hrúbku, krája steak na jedlo z mäsa.

Whisky je prirodzeným partnerom chutí dymu a dreveného uhlia, ale dokonalé spojenie whisky a steaku si vyžaduje trochu viac pozornosti, ako by ste si na prvý pohľad mysleli.

Pri príprave stredne prepečeného steaku sa od prvého zahryznutia prejaví mierne krvavá, kovová vôňa a chuť mäsa. Na zvýraznenie jeho charakteristickej chuti budú ideálnymi partnermi jód a dym z Laphroaig Quarter Cask, ktorý dozrieva čiastočne po bourbon sudoch alebo plnšia, ale menej rašelinová Talisker Storm, ktoré odoberú mäsu sladkosť.

 

 

Na mierne mastnú, vyzretú sviečkovú si vyberte ľahší bourbon, napríklad Makers Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky alebo ikonickú, pomerne bohatú 12-ročnú škótsku whisky Balvenie DoubleWood. Alebo pre dámy vo vašej partii je dobrou voľbou whisky Auchentoshan Blood Oak alebo Auchentoshan 12 Years Old – obsahuje suchý slad a jemné, korenisté sherry, ktoré doplní sviežu chuť chudého mäsa.

 

 

Keď budete zvyšovať množstvo tuku a chuti, ako napríklad rebierka s kosťou, ktoré dozrievajú 30 dní, siahnite po bourbone s vysokým obsahom raže, napríklad Four Roses Single Barrel. Sledujte mramorovanie mäsa a podľa toho zvýšte intenzitu whisky. K steakom s kosťou, ktoré dozrievali na sucho, sa výborne hodí robustná ražná whisky, napríklad Gold Cock Rye Whisky.

 

 

Whisky sa však môže používať nielen ako doplnok k mäsu, ale aj ako spôsob jeho prípravy. Na sociálnych sieťach sme videli odkazy na balzamikové marinády z whisky. Ale len dve ingrediencie? Na 2 kg mäsa zmiešajte 5 polievkových lyžíc sladovej whisky alebo bourbonu s rovnakým množstvom balzamikového octu. Do marinády pridajte polievkovú lyžicu dijonskej horčice na zjemnenie a polievkovú lyžicu hnedého cukru na osladenie a dodanie peknej farby grilovanému mäsu. Podľa chuti okoreňte korením a pridajte lyžicu olivového oleja, aby sa mäso neprilepilo na gril. Umiestnite do chladničky na 2 až 4 hodiny. Je to úderná marináda typu “rock ’em sock ’em”, ktorá si nevyžaduje veľa času. Pri servírovaní sa snažte krotiť a nechajte steak odpočívať aspoň 5 minút po tom, ako ho zložíte z grilu.

Ak si vezmete do úvahy vyššie spomenuté informácie, môžete si bez obáv vybrať dokonalú whisky na ďalšie grilovanie na záhrade. Prajeme vám príjemnú zábavu!