Spoznajte dobrodružnú cestu rodiny Damoiseau z polí s cukrovou trstinou až na vrchol výroby rumu. Príbeh sa začína v roku 1942, keď Roger Damoiseau, bývalý študent inžinierstva na Inštitúte elektrotechniky v Grenobli a na Institut Catholique d’Arts et Métiers, kúpil panstvo Bellevue. Majetok ležal v troskách, ale Roger sa rozhodol ho kúpiť, aj keby to znamenalo prevziať ťažký dlh. Firma obnovila svoju činnosť a začala vyrábať cukor, sladkosti a džemy. Neskôr sa výroba rumu stala hlavnou činnosťou.
V roku 1968 Roger Damoiseau Jr. prevzal podnik po svojom otcovi a pokračoval vo vývoji rodinného podniku, až sa im nakoniec podarilo splatiť dlhy spoločnosti prostredníctvom hromadného predaja rumu. Neskôr sa k nemu pridali jeho synovia a pomohli mu zmeniť liehovar na úspešný podnik.
V roku 1995 Roger odovzdal vedenie spoločnosti Hervému Damoiseauovi, ktorý sa stal prezidentom spoločnosti, zatiaľ čo jeho brat Jean-Luc prevzal výrobu. V roku 1978 sa Jean-Luc stal hlavným majstrom liehovaru, zatiaľ čo jeho sestra, Sandrine Damoiseau, propaguje značku na rôznych podujatiach.
Sila liehovaru Damoiseau spočíva v slnečnej mikroklíme a pôde bohatej na vápnik, ktorá podporuje rast cukrovej trstiny. Výsledkom týchto výhod je plne zrelá úroda pre jediný liehovar v Grande-Terre.
Rozhovor s Jean-Lucom Damoiseauom
Aké zmeny charakterizovali rôzne etapy Damoiseau Rhums?
Keď som začínal, pole s cukrovou trstinou malo zemnú podlahu, a len jednoducho sme odmeriavali vozy. Spracovali sme asi 50 ton suroviny denne. Prenášacie pásy na cukrovú trstinu boli pod zemou a museli sme ich ručne poháňať. Dve mlyny poháňal parný stroj, s čerpadlami na šťavu od Burtoňa (tiež poháňané parou), veľmi staromódne… Ale tá generácia tvrdo pracovala a nechýbala jej odvaha.
“Kvasné nádrže – ktoré môj otec kúpil z druhej ruky, vtedy ho každý volal ‘Ti-Roger’ – boli vyrobené z čiernej ocele, strávili sme veľa času zváraním platní, aby boli vodotesné. Museli sme ich neustále kontrolovať 24/7 kvôli únikom… Udržiavali sme ich cez deň a potom nočný strážnik – tak sme minimalizovali straty s malými kusmi dreva a vrecami s pieskom!”
Babcock kotol, známy aj ako “Papa Roger”, ktorý ho kúpil z druhej ruky od spoločnosti EDF (pred spoločnosťou Spedeg) a demontoval ho v elektrárni Baie-Mahault. Vtedy boli potrebné svaly, pretože vlhkosť v bagasách nebola dostatočne vysoká a museli sme denne spaľovať viac ako dve tony dreva, aby sme mali dosť pary na mlyny a destiláciu.
Plnenie fliaš sa robilo ručne. Faber plnil a zatváral, Fifille prilepila štítky. Dennodenne sme priemerné naplnili 100-110 krabíc s 12 fľašami. Liehovaru slúžil generátor Lister s výkonom 18 kVA, pretože sme neboli pripojení k sieti… Teraz funguje generátor s výkonom viac ako 900 kVA.
“Keď sme získali elektrinu, prvým vylepšením bola elektrická drvička cukrovej trstiny a použitý polovične automatický plnič fliaš Girondine. Bolo potrebné byť dobrým futbalistom, aby sme zabránili skĺznutiu fliaš z koľajníc…. ale predávali sme viac!”
Zachránili sme umývačku od spoločnosti Héritiers Roger Damoiseau (distribučná spoločnosť, ktorú založil môj starý otec v Pointe-à-Pitre), pretože práve nakúpili nové stroje, aby strojnásobili predaj. Grands Rhums Charles Simonnet dominoval na trhu… my sme tvorili asi 6-7 % miestneho trhu.
Mikro liehovary sa zatvárali jeden po druhom. V Morne-à-l’Eau boli dve – jedna v Sainte-Anne, druhá v Bragelone – a ďalšie. Aj továrne sa vyprázdnili, pretože reformy z tej doby predpísali maximálne jedno alebo dve zariadenia. Takže Darboussier, Sainte Marthe, Blanchet a Bonne Mère všetky zavreli.
“Hurikán Hugo z roku 1989 nás zastavil… uvedomili sme si, že sme zaostali.”
Prvoradou úlohou bola rekonštrukcia. Našťastie, otec bol pri tom a pomohol (ani po katastrofe sa fľaše nerozbili). Ja som mal na starosti liehovar a on mal na starosti sklady a skladovanie. Plniareň prišla o strešnú konštrukciu, všade boli roztrhané kusy kovu, ale obnovili sme ju a opäť sprevádzkovali. Zachránili sme aj elektrické káble EDF, ktoré boli rozhádzané po cestách (v dôsledku hurikánu), aby sme obnovili elektrické pripojenie do domov, závodu a jediného zostávajúceho skladu.
V roku 1992 sme nainštalovali nový kotol a mlyn (z druhej ruky sme ho kúpili od spoločnosti Longueteau). Tento mlyn som poslal do Brazílie, aby ho prestavili na štyri valce, a potom sme nainštalovali druhý drvič, aby sa zabezpečila vlhkosť výliskov pod 50 %.
“Vtipné: Prisahal som si, že sa už nikdy nepustím do inštalovania mlyna… No odvtedy som ich nakoniec nainštaloval ešte tri!”
“Okolo roku 1994 zrušili miestnu kvótu, takže sme mohli predávať toľko, koľko sme chceli. Neviem to vysvetliť, ale nič nás už nepribrzdilo…”
Zriadili sme prvé skladovacie a dozrievacie priestory a zároveň sme postupne zmodernizovali liehovar. Do tohto sme nainštalovali plničku Stone (1 800 fliaš/hod), neskôr sme s Régisom (ktorý zomrel v roku 2004) rozšírili sklad a nainštalovali novú plničku schopnú 4 500 fliaš/hod.
„Liehovar je teraz jedným z najmodernejších priemyselných zariadení v Karibiku.“
Máme dva (kladivové) drviče a štyri plne automatizované štvorvalcové mlyny s dažďovými sypačmi Donnelly. Ľahko dosahujeme výkon 30 t/hod. s výnimočnou extrakciou cukru. Zachytáva sa menej ako 2 % cukru a vlhkosť výliskov je nižšia ako 48 %.
Zmenili sa aj stĺpce. Prvú sme kúpili z druhej ruky od firmy Bonne Mère, potom sme prerobili koncentračnú časť (v tom čase bola vyrobená na melasu). Keď sme inštalovali druhú, mali sme možnosť nainštalovať destilačné komory na filtrovanie olejov v pare.
„Pred tromi rokmi som nainštaloval kolónu, ktorá dokáže odparovať viac prania ako ostatné dve. Na vrchu tohto stĺpu je degazačný stĺp a má termosifónový systém na úsporu pary, pretože potrebujeme paru na spracovanie vinassy.”
Aký je najväčší technologický pokrok z hľadiska výroby?
Je to kombinácia – technika nepozná hranice, uvedomujem si, že som dosť zastaralý, a čo je dôležitejšie, nemáme rovnaké motivácie.
Aké veci by ste chceli zaviesť v liehovare na zlepšenie systému?
Čo ešte zostáva, je otázka automatizácie. Každý sektor je automatizovaný, ale ak by sme sa zjednotili, mohli by sme to robiť ešte lepšie. Efektívnejšie plničky fliaš a kvalitný sklad na zrenie, pretože sme v tomto smere zaostali, ako väčšina ľudí na Guadeloupe. Dúfam, že svojej rodine zanechám zariadenie, na ktoré budú všetci hrdí, pretože pred nami je ešte dlhá cesta…
Na záver, aké sú najdôležitejšie momenty z histórie Damoiseau?
Starší (chudobný) Roger Damoiseau zakúpil liehovar na Rue Achille René Boisneuf a pomohol mu jeho priateľ notár pán Thionville. Nainštaloval najnutnejšie – kotol, mlyny a sklady. Mlyny pochádzali z Grosse-Montagne; bol tam drvič a tri mlyny. Jeden mlynársky výstroj predal, aby mohol zaplatiť inštaláciu ďalších dvoch… zálohu nikdy nedostal. Roger junior celý život splácal dlhy za tieto investície. Keď udrel Hugo (hurikán 1989), práve sme dokončili splácanie pôžičky Ines. Celý svoj život zasvätil práci a svojim deťom.
„Stále som sa posúval vpred, môj čas vypĺňali sny o úspechu… S Régisom sme snívali o tom, že sa nám to podarí… V noci sme ležali na tráve (bez elektriny a klimatizácie), pozerali sme na oblohu; hovorili sme o všetkom, čo sme chceli urobiť a vlastniť… a ešte viac!“
S potešením vám oznamujeme, že vysokokvalitné výrobky Damoiseau sú teraz dostupné v našom internetovom obchode! Objavte bohatý svet dlhej histórie a vynikajúcich rumov rodiny Damoiseau a vychutnajte si chuť karibského života z pohodlia domova.
Prezrite si Dsortiment Damoiseau a zaručene nájdete niečo špeciálne, čo oživí vaše večery alebo dodá karibskú atmosféru vašim stretnutiam s priateľmi. Niektoré zaujímavé možnosti z nášho sortimentu:
Damoiseau Sirop de Canne: vysokokvalitný sirup z cukrovej trstiny, ideálny základ pre koktaily a osviežujúce nápoje.
Damoiseau Liqueur Shrubb: vynikajúci likér, ktorý je ideálny na prípravu špeciálnych koktailov alebo lahodných dezertov.
Damoiseau Rhum Arrange: k dispozícii v rôznych príchutiach a je ideálnou voľbou na vytvorenie karibskej atmosféry vo vašej domácnosti.
Damoiseau Créme au Rhum Vieux: Krémový likér s bohatou chuťou, ideálny na príjemnú relaxáciu.
Damoiseau Punch Fruits De La Passion: svieži a ovocný nápoj, ktorý zaručene rozohreje každé stretnutie.
Damoiseau Rhum Vieux Millésime: špeciálne vyzreté rumy, ktoré ponúkajú skutočný luxus a sú vhodné pre najjemnejšie chute.
Prezrite si náš internetový obchod a vyberte si z produktov Damoiseau svoju obľúbenú karibskú príchuť! Nech je tento nákup výletom do trópov, kde vám každý dúšok prinesie radosť zo života!