Navštívili sme destilérku Penderyn v Krajine drakov

Pridajte sa k nám a spoznajte malebnú krajinu Walesu, lahodnú whisky a množstva zaujímavostí o histórii, súčasnosti a trochu aj budúcnosti najväčšieho hráča vo výrobe waleskej whisky!

Prvý deň

Visutý most Clifton v blízkosti Bristolu
Visutý most Clifton v blízkosti Bristolu

Keď sme nechali za sebou Borisov cyklón, ktorý práve dorazil do Maďarska, po pár hodinách letu z Ferihegyu sme si už na asfalte bristolskeho letiska vychutnávali slnečné lúče. Neuveriteľné, ale bolo krásne počasie! 🙂 Naším prvým cieľom bolo mestečko Aberdare v údolí Cynon, ku ktorému viedla takmer dvojhodinová cesta autom. Táto cesta nás zaviedla cez obrovský most Prince of Wales a popod Cliftonský visutý most, ktorý sa klenie 76 metrov nad riekou Avon.

Po ubytovaní nás privítal Simon Roffe, riaditeľ pre rozvoj obchodu v destilérii Penderyn, aby nám ako prvý ukázal sklad, ktorý zahŕňa aj plniacu linku – menej viditeľnú, no jednu z najdôležitejších základných častí výroby whisky. Rozhovor sa takmer okamžite zvrtol na podstatné veci a už na parkovisku sme sa dozvedeli, že neustále hľadajú nové typy sudov a vinárstva, aby mohli experimentovať s menšími, približne 50-60 litrovými dávkami a vytvárať nové skvosty. Napríklad majú k dispozícii aj niekoľko tokajských sudov.

V sklade sú sudy usporiadané po sebe nasledujúcich radoch
V sklade sú sudy usporiadané po sebe nasledujúcich radoch

Jednou z jedinečností whisky Penderyn Single Malt je, že sa vyrába s najvyššou koncentráciou 92 %, čo je jedinečné svojho druhu, pričom sudová koncentrácia vzácnej whisky je 63 %. Vysoký obsah alkoholu spôsobuje, že duch nápoja (jeho chuťový profil) sa pri kontakte s drevom v sude formuje oveľa rýchlejšie, čo v konečnom dôsledku vytvára ľahkú a zamatovú whisky. To je jeden z dôvodov, prečo na fľašiach nie je uvedený vekový údaj.

Pri plnení fliaš sa nepoužíva chladená filtrácia ani umelé farbivo. Viditeľným znakom toho, že sa vynecháva chladená filtrácia, je mierne zakalenie whisky, keď sa do nej pridá ľad, čo je úplne prirodzený jav.

Mali sme možnosť stretnúť sa aj s Aistou Phillipsovou, ktorá vo firme pracuje viac ako 12 rokov. Je to majsterka miešania z Litvy, ktorú Simon nazýva “kráľovnou Penderynu,” je jedným z najväčších pokladov spoločnosti. Aista určuje konečný charakter nápojov, zodpovedá za každý detail miešania, vyberá sudy a určuje čas zrenia.

S radosťou by sme prijali najstarší sud v sklade
S radosťou by sme prijali najstarší sud v sklade

Tento rok bolo vo Walese leto pomerne chladné, podľa spomienok možno len počas jedného víkendu teplota dosiahla 22 stupňov. Snažia sa postupne vytvárať zásoby zrejúcich sudov, aby v budúcnosti mohli vyrábať aj limitované fľaše s dozrievaním. Napriek prémiovej kvalite je verejnosť zvyknutá na to, že na fľašiach by mala byť uvedená aj ročníková informácia, čím sa podporujú rastúce predajné čísla.

Aista podrobne predstavila sudy. Najdôležitejšie sudy v sérii gold range sú typu portského sherry. Okrem talianskych a francúzskych sudov tam boli aj tokajské sudy, na ktoré sme sa mohli s malou náklonnosťou usmievať. Penderyn spustil program, v rámci ktorého si ľudia môžu zakúpiť celý sud pre seba v sklade, ktorý následne výrobca monitoruje a neskôr ho aj pre nich plní do fliaš. Cena jedného suda je približne 3000 libier, avšak s plnením a zaplatením daní môžu náklady dosiahnuť takmer 8000 libier.

Od Simona sme sa dozvedeli, že okrem medzinárodných partnerov kladú dôraz aj na miestne trhy, medzi ktoré patrí aj Tesco a Morrison. Pre nás prekvapivo dosiahli najväčší nárast predaja na medzinárodných trhoch práve na Ukrajine, a to najmä s darčekovými balíčkami s pohármi. Niektoré veci sa nikdy nemenia. 🙂 

Časová os s prezentáciou histórie
Časová os s prezentáciou histórie

Po rozlúčke so skladom a zamestnancami sme sa vybrali do návštevníckeho centra destilérie, ktorá sa nachádza na južnom úpätí Brecon Beacons. Budova s rustikálnym exteriérom ukrýva moderný interiér, pričom solárne panely na streche poskytujú možnosť nabíjania pre návštevníkov prichádzajúcich s elektrickými autami.

Pri vchode sa návštevníci stretávajú s historickým prehľadom zariadeným ako múzeum. Na časovej osi, ktorá prebieha po stenách, si môžu prezrieť históriu výroby waleskej whisky, jej slávne postavy, zakladateľov destilérie a aj fotografie z otvorenia v roku 2004 s princom Charlesom. Tu sme si tiež mohli pozrieť vzor limitovanej edície Copperopolis na budúci rok. Rôzne typy fliaš usporiadané vedľa seba veľmi dobre ilustrovali prirodzený vplyv rôznych typov sudov na farbu whisky.

Obrovské destilačné kotly sú vo výške jedného poschodia
Obrovské destilačné kotly sú vo výške jedného poschodia

Naša prehliadka pokračovala prehliadkou destilačného zariadenia a procesu destilácie pod vedením Mika. Od roku 2014 sú tu v prevádzke dve 1200-litrové a dve 800-litrové kotly. Systém bol navrhnutý s ohľadom na energetickú účinnosť. Z 2500 litrov sladového rmutu sa zvyčajne získa 220 – 230 litrov alkoholického nápoja s obsahom alkoholu viac ako 90 %. Pár kvapiek sme si mohli ovoňať aj na zápästí, ale ochutnať to zatiaľ neodporúčali… 🙂 Mohli sme tiež ovoňať niekoľko prázdnych sudov, ktoré dlhšie stáli a používali sa ako stoly. Môžeme s istotou povedať, že aj tí so slabším nosom dokážu okamžite rozoznať rozdiel. Ešte aj po dlhom čase sú v sudoch stále prítomné intenzívne ovocné alebo dokonca dymové arómy. Predstavme si vôňu, ktorá je silná ako vôňa sviečky. Je to úžasné.

Následne nás čakala už len malá ochutnávka a na záver nás naši hostitelia pozvali na pivo do miestneho pôsobivého pubu Red Lion. Nakoniec sme sa tu navečerali a najznalejší taxikár v okolí s takmer nezrozumiteľným prízvukom nás odviezol späť do nášho ubytovacieho zariadenia, aby sme sa dostali na očakávanú prezentáciu Penderyn Masterclass naplánovanú na nasledujúci deň. Kliknutím na obrázky nižšie ich zobrazíte vo väčšej veľkosti. Pokračujeme…