Grilovanie s Whisky

Začína sa grilovacia sezóna a – pre mnohých z nás – vonkajšie pitie. Zatiaľ čo pivo je prirodzenou voľbou pri grilovaní a varení na dvore, whisky netreba počas dlhých letných dní odkladať. Grilovanie sa prirodzene spája s whisky. 🙂 Tip: aj keď zvyčajne pijete svoju obľúbenú whisky čistú pri izbovej teplote, či už na terase alebo na trávniku, zvážte, či do pohára nehodíte kocku ľadu, alebo dve, prípadne či neochladíte samotný pohár, ak pijete whisky, ktorá sa odporúča piť bez ľadu. Pomáha to zmierniť horúčavy sezóny a navyše Vás to aj osvieži!

Čo piť k obľúbeným letným jedlám

Hamburgery a cheeseburgery

Peaky Blinder (Straight) Bourbon 0,7l 40%

Ide o jedny z najlepších grilovaných jedál, ktoré sa najľahšie kombinujú s whisky. Veľké, výrazné chute sa dobre kombinujú so šťavnatým grilovaným mäsom, takže vyskúšajte špecialitu, ako je Peaky Blinder Bourbon alebo Jim Beam Devils Cut. Skvelou voľbou môže byť elegantná, bohatá a dokonale vysušená whisky Macallan 12yo Double Cask.

 

Kurča

Grilované kurča vyžaduje jemnejšiu whisky, čo je ideálna príležitosť pre vyniknutie single grain whisky. Dobrou voľbou môže byť napríklad nádherne jemná a ovocná Nikka Coffey Grain Whisky z Japonska, alebo škótska Loch Lomond Single Grain. Ak pripravujete údené alebo korenisté kuracie mäso, zvážte ľahkú whisky s miernym dymovým tónom, ako je Talisker Skye, ktorá dokáže vyniesť niekoľko ďalších odtieňov mäsa, bez toho, aby preťažoval Vaše chuťové poháriky.

 

Klobásy a párky

Pre marinované mäso je potrebná slaná whisky, ktorá nás zavedie do Škótska. Finlaggan Eilean Mor Single Malt Whisky so svojim morským vánkom je dobrou voľbou, najmä ak náhodou grilujeme na lodi. Bunnahabhain 12 years so svojou ľahkou, jemne ovocnou a rašelinovo-dymovou chuťou Vás tiež nesklame.

 

Grilovaná zelenina

Vegetariáni, ani na Vás sme nezabudli. Aj pre také lahodné letné ingrediencie, ako pečená paprika, cibuľa a kukurica majú aj svoje náprotivky vo whisky. Bylinkové whisky zvýrazní chuť zeleniny. Neváhajte a vyskúšajte whisky Glen Moray Elgin Classic alebo Deanston Virgin Oak.

 

Barbecue

Existuje široká škála štýlov, ale v skutočnosti je to jedna z najjednoduchšie párovateľných kategórií jedál s whisky. Barbecue je plnohodnotná, bohatá a mastná kuchyňa, ktorá často obsahuje komplexné slané-sladké omáčky, vďaka tomu sa prirodzene hodí k bourbonu. V konečnom dôsledku sú obe typické americké produkty – samozrejme, že sa k sebe hodia! Zostaňme pri klasike. Pšeničné bourbony, ako napríklad Makers Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky, je skvelou voľbou k ľahším grilovaným jedlám, najmä počas horúceho letného dňa. Pre tmavšie mäso a sýte jedlá si vyberte bourbon, ako Heavens Door Tennessee Bourbon Whiskey. Tóny vanilky a korenia zvýraznia to najlepšie z pečeného mäsa.

 

Steak – steak a whisky – otec všetkých párov. Spárovať lahodné, čerstvo ugrilované červené mäso s whisky je umenie. Dokonca sme sa rozhodli mu čoskoro venovať vlastný článok. 🙂