Navštívili sme Martinique, krásny ostrov v Karibskom mori, ktorý patrí medzi Južné Antily. Ostrov okúzľuje návštevníkov svojou jedinečnou atmosférou, nádhernou a neporušenou prírodou, priateľskými ľuďmi a pohostinnosťou. K neodmysliteľnej kultúre patrí aj rum.
Svetová produkcia rumu sa sústreďuje do Karibskej oblasti a južnej Ameriky, pričom medzi najväčších výrobcov patrí Dominikánska republika, Martinique, Guatemala, Kolumbia, Venezuela, Barbados, Jamaica, Saint Lucia, Trinidad a Tobago a Puerto Rico.
Na Martinique sme navštívili niekoľko destilérií rumu a ochutnali sme výnimočné rumy tohto ostrova. Každá destiléria, ktorú sme navštívili, bola zvláštna svojou osobitosťou. Destiléria “La Favorite” má autentické priestory na výrobu rumu, destiléria “Clément” má nádhernú botanickú záhradu, destiléria “Saint James” má autentické múzeum rumu a železničku, ktorá nás previezla plantážami cukrovej trstiny a zastavila pri rekonštruovanej pôvodnej destilérii La Salle priamo na poli, a destiléria “J.M” sa nachádza v krásnom údolí pralesa.
Rumy z tohto ostrova sú osobitné tým, že sú destilované z pôvodnej šťavy cukrovej trstiny namiesto melasy. Tento spôsob výroby a destilácie cukrovej trstiny robí rumy týchto destilérií výnimočnými a chutia inak. Okrem sortimentu bielych rumov s obsahom alkoholu v rozmedzí 50-55 percent môžete ochutnať aj 2 a 4 ročné rumy zrejúce v dubových sudoch s obsahom alkoholu v rozmedzí 42, 46 a 50 percent a výnimočné ročníky a druhy rumov z každej destilérie.
Okrem rumov sa tu vyrábajú aj rôzne likéry ako napríklad kokosové, kávové a banánové. V butikoch týchto destilérií Vás privítajú príjemní hostitelia, ktorí Vám ponúknu vzorky rumu a umožnia Vám ochutnať ich v neobmedzenom množstve a druhu. Po návšteve Vám poďakujú a odporučia, aby ste si kúpili nejaké rumy na ochutnanie.
Vychutnajte si niektorý rum z ostrova Martinique a nechajte aby Vás preniesla jej chuťou.
Saint James Royal Ambre Rhum 0,7l 40%
Saint James Royal Ambre Rhum 40% sa vyrába z čerstvej šťavy cukrovej trstiny a ponúka bohatosť tmavých rumov, pričom si zachováva sviežosť bielych rumov. Zreje v dubových kadiach po dobu 16-18 mesiacov, čím získava teplú jantárovú farbu a vo vôni cítiť kvetinové tóny v kombinácii s drevitými a korenistými arómami, ktoré sú typické pre starené rumy. Jeho harmonická chuť obsahuje tóny dreva, škorice a vanilky.
Saint James Vieux 7Y 43% 0,7l GB
Svätojakubský rum „Vieux 7 years old“ zreje po dobu 7 rokov v malých dubových sudoch, kde postupne preniká do drevných vlákien, aby získal ušľachtilé taníny, ktoré sú charakteristické pre samotné barikové sudy. Je to komplexný a harmonický rum, ktorý je naozaj dobrý a ideálny k cigare alebo fajke.
Homére Clément Cuvée Rhum Vieux Agricole Hors D’Âge 44% Vol. 0,7 l GB
Homére Clément Cuvée Rhum Vieux Agricole Hors D’Âge zreje vo francúzskych limousinských barikových sudoch a vypálených sudoch po bourbone, čím získava jemnú kvetinovú vôňu s tónmi vlašských orechov a čierneho korenia. Jeho komplexná chuť je dominovaná tónmi sušienok, lieskových orieškov, čokolády a korenia, zatiaľ čo dochuť je dlhotrvajúca, ovocná, jemne sladká a dubová.