Trochu historického prehľadu
Holandskí osadníci kedysi prišli na krásny ostrov Maurícius a pomenovali ho po princovi Mauricovi. Začali pestovať cukrovú trstinu, čo malo obrovský vplyv na využívanie pôdy a kultúru ostrova. Čoskoro potom prišli francúzski osadníci, ktorí priviezli otrokov z Afriky a premenovali ostrov na trochu nezvyčajný Île de France. Neskôr, keď ostrov prevzali Briti, obnovili názov Maurícius a zrušili otroctvo, ale zaviedli tzv. námezdné otroctvo. Dobrovoľní prisťahovalci indického pôvodu si čoskoro uvedomili, že sa to veľmi podobá otroctvu.
O niekoľko storočí neskôr, v roku 1968, sa ostrov osamostatnil, ale zdedil národ s vlastnými etnickými a náboženskými rozdielmi. Z hospodárskeho hľadiska bol Maurícius dlho silne závislý od monokultúry cukrovej trstiny, čo ho robilo dosť zraniteľným voči nedostatku úrody a cenám určovaným vonkajšími faktormi.
Príležitosti prírody
Maurícius, vďaka sopečným erupciám, sa môže pochváliť bohatou vulkanickou pôdou. Túto pôdu obohacuje nielen geologická história ostrova, ale aj rovníkové podnebie s vysokou vlhkosťou a prítomnosťou tropickej rastlinnej klímy, ktoré mu dodáva jedinečný charakter.
Výzvy a príležitosti pre výrobu rumu
Pestovanie cukrovej trstiny a výroba cukru sú na ostrove Maurícius dominantným hospodárskym odvetvím už mnoho desaťročí a stále sú súčasťou krajiny ostrova. Napriek tomu, že ostrov nemá významný domáci trh, hlavný dôraz sa kladie na vykonávanie protokolu o cukre, ktorý poskytoval zaručené kvóty a preferenčné ceny na trhu EÚ, dotácie boli v roku 2017 zrušené, čo viedlo k prudkému poklesu cien.
Mauricičania však prakticky využili reštrukturalizačné fondy a našli inovatívne spôsoby využívania stále zelenej pôdy. V roku 2006 maurícijské orgány povolili spracovanie šťavy z cukrovej trstiny a výrobu rumu.
Surfujte s nami v mori cukrovej trstiny
Keď sme sa túlali po ostrove Maurícius, takmer okamžite nás zaujala fascinujúca história a bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré ostrov ponúka. V dôsledku spoločného dedičstva Holanďanov, Francúzov a Britov má ostrov bohatú históriu, od pestovania cukrovej trstiny až po rôzne kuchyne a tradície. Medzi nimi však vyniká jeden konkrétny zážitok, objavený vo svete rumov Saint Aubin. Rumy Saint Aubin sú pomenované podľa jedného z najvýznamnejších výrobcov rumu na Mauríciu.
Špecialita rumov Saint Aubin
Výrobca rumov Saint Aubin sa hrdo označuje za priekopníka rumov z cukrovej trstiny. Stačí jeden pohľad na svet rumov Saint Aubin a možnosti vás ohromia. Nie je to len obyčajná značka rumu, skôr dobrodružstvo v histórii a prírodných zázrakoch Maurícia. Pôvod názvu možno vystopovať až k Pierrovi de Saint Aubinovi, správcovi plantáže a cukrovaru založeného v roku 1819 na juhu Maurícia.
Výroba rumu je na Mauríciu nová, najmä vzhľadom na to, že tomuto trhu dominujú výrobcovia v karibskej oblasti.
Pri výrobe rumu je prvoradá kvalita. Na výrobu rumu Saint Aubin sa používa vysokokvalitná voda z čajových plantáží Bois Cheri. Surovina nazývaná fangourin sa získava počas prvotného procesu extrakcie cukrovej trstiny a potom sa destiluje tradičnou metódou medených kolón. Výsledný destilát zreje tri roky a je základom silného a výrazného rumu s výraznou chuťou.
Ochutnávka rumov Saint Aubin je skutočným zážitkom, ktorý nám umožní ešte lepšie spoznať bohatú históriu a prírodné poklady Maurícia. Tieto rumy sú skutočne jedným z tých vzácnych pokladov, ktoré nás očaria jediným dúškom a okamžite nás prenesú do nádherného sveta ostrova.