Destilát z cukrovej trstiny, ktorý sa naozaj dá nazvať rumom, sa objavil okolo 17. storočia a rýchlo sa stal veľmi populárnym. Dnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a má mnohostranné využitie: možno ho pridať do kokteilov, vareného vína, ale skvele sa hodí aj do kuchyne.
Oplatí sa dať rum do cesta na piškóty: pri pečení sa väčšina alkoholu z rumu vyparí, ale výsledkom je cesto s ľahkou textúrou. Preto sa neodporúča nahrádzať množstvo rumu v recepte koláčov arómou, nakoľko to nemá rovnaký efekt.
Na koláče sa väčšinou používajú tmavé rumy a tie kvalitnejšie, tu je niekoľko návrhov: Stroh 80, Legendario Elixír de Cuba 7YO, Bacardi 8YO Reserva.
Ak by ste mali náladu urobiť lahodný a špeciálny rumový koláč, tu je Vaša šanca! Tu nájdete všetky lahôdky!
Punčové guľky
Ingrediencie:
- 250 g detské piškóty
- 150g džem (podľa vlastného výberu)
- 100g maslo
- 200g holandské kakao
- 1 lyžička najemno nastrúhanej pomarančovej kôry
- 60 ml tmavého rumu
- 1 šálka strúhaného kokosu
Príprava: Sušienky rozdrobte na malé kúsky a nasypte do misy. Pridajte jemne rozpustené maslo, džem, kokos, kakao, pomarančovú kôru a rum a dôkladne premiešajte. Z hotovej hmoty vytvarujte guľky veľkosti vlašských orechov, ktoré potom obaľte v strúhanom kokose. Hotové guľky dáme na tácku do chladničky stuhnúť.
Kokosové ježe
Ingrediencie:
- 450 g polohrubej múky
- 220g práškového cukru
- 50g masla
- 1ks prášku do pečiva
- 3 lyžice medu
- 2ks vajcia
- 1,5 dcl mlieka
Poleva:
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 5 lyžíc kvalitného rumu (alebo podľa chuti)
- 5 lyžíc mlieka
- 250g kokosu na obalenie
- Na obalenie: 250g kokosovej múčky
Príprava: Celé vajíčka vymiešame spolu s pr. cukrom, maslom a medom do penista. K mase postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko aby sme dostali trošku tuchšie, ale zato dobre roztierateľné cesto. Upečieme cesto na vymastenom a múkou vysypanom plechu pri 180°C 20 minút do zlato-hneda. Po upečení necháme cesto pri izbovej teplote vychladnúť a popritom si urobíme čokoládu.
Poleva: Maslo necháme rozpustiť na miernom ohni, pridáme práškový cukor, kakao, rum a mlieko. Polevu zohrievame do bodu varu, kým nám nezhustne.
Vychladnutý korpus narežeme na kúsky a najprv namáčame do teplej, ale nie horúcej čokolády a nasledovne do kokosovej múčky.
Je to veľmi jednoduchý a výborný zákusok na každú príležitosť.
Orechovo-rumový koláč
Ingrediencie na krehké cesto:
- 300g hladkej múky
- 1KL kypriaceho prášku
- 1 štipka soli
- 1PL práškového cukru
- 200g studeného masla
- 2ks žĺtok
- Trochu mlieka
- Orechová plnka:
- 5ks vajec
- 300g mletých orechov
- 200g kryštálového cukru
- 1PL vanilkového extraktu alebo balíček vanilkového cukru
- 2PL rum
Príprava: do misy preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ a kopcovitú lyžicu cukru. Premiešame.Pridáme na kocky pokrájané studené maslo a končekmi prstov spracujeme jemnú mrveničku, do ktorej pridáme žĺtky (bielky odložíme bokom) a rukou spracujeme cesto. Ak sa cesto sype, prilejeme lyžicu alebo dve mlieka, aby vytvorilo celistvý bochník. Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na cca 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku: ku bielkom, ktoré nám ostali z cesta pridáme ďalších päť, polovicu cukru (100 g) a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom (100 g), vanilkou, rumom a zapracujeme mleté orechy. Nakoniec do plnky primiešame bielkový sneh.
Cesto vytiahneme z chladu, prepolíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát o veľkosti plechu (25×35 cm). Prvý plát prenesieme na maslom vymastený plech pomocou valčeka, navrstvíme plnku a koláč uzavrieme druhým plátom. Vrchný plát poprepichujeme vidličkou. Koláčik pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 35 minút.
Ešte teplý orechový koláč poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.
Rumové mesiačiky
Ingrediencie:
- 200 g práškového cukru
- 200 g margarínu
- 6 vajec
- 1 balíček prášku do pečiva
- 250 g polohrubej múky
- 35 g kakaa
- 200 g práškového cukru
- 6 PL kvalitného rumu
- 1/2 KL masla
Príprava: Oddeľte bielka a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a margarínom do peny. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom, potom pomaly pridávame bielok vyšľahaný do tuhej peny. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch cca. 20 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme si cukrovo-rumovú polevu: práškový cukor s rumom a maslom poriadne vymiešame (maslo je potrebné, aby sa poleva nelámala). Natrieme na horúce upečené cesto a necháme trochu vychladnúť. Potom z neho okrúhlym vykrajovačom (priemer 5 cm) vykrajujeme mesiačiky.
Plech (cca. 30x35cm) vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a margarínom do peny Pridáme múku zmiešanú s kakaom a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov.
vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch cca. Pečieme 20 minút.
Kým sa nám koláčik pečie vymiešame cukrovo rumovú polevu: práškový cukor s rumom a maslom poriadne vymiešame ((maslo je potrebné, aby sa poleva nelámala) a čo najrýchlejšie ju natrieme na horúce upečené cesto a necháme trochu vychladnúť. Následne okrúhlou vykrajovacou formičkou ( s priemerom 5 cm ) vykrajujeme mesiačiky a môžeme podávať.
Kokosovo-rumová roláda
Ingrediencie:
- 600 g marina keks
- 200 g práškového cukru
- 5 LK kakaa
- rum podľa chuti
- 1dl čiernej kávy
- kokos
Plnenie:
- 200 g masla
- 3 lyžice jemného tvarohu
- 150 g práškového cukru
- 100 g kokosu
Príprava cesta: Marina keksy pomeľte na mlynčeku alebo poriadne rozdrvte. Do rozomletej zmesi pridáme cukor, kakao, horúcu kávu s usadeninou. Všetko zmiešajte. Následne pridajte rum, podľa chuti. Ak cesto nie je dostatočne husté pridajte trochu teplej vody.
Príprava plnky: Zmäknuté maslo rozmixujeme s práškovým cukrom a tvarohom, potom pridáme kokos a zamiešame.
Pripravíme si papier na pečenie, rozložíme a posypeme kokosom. Hotové tmavé cesto na mastnom papieri rozvaľkáme. Na cesto rozotrieme biely mäkký krém. Pomocou mastného papiera zrolujeme. A dáme stuhnúť na 3 hodinky do chladničky.
Prajeme Vám radostné a pokojné sviatky!