Privítajte Nový rok vo veľkom štýle: 9 receptov na dokonalý koktail!

Chystáte sa osláviť príchod nového roka s kamarátmi alebo rodinou? Prekvapte ich pestrými koktailmi, na ktoré nikdy nezabudnú! Pripravili sme niekoľko receptov, ktoré môžete vyskúšať posledný deň v tomto roku!

Shot na vymazanie mysle

Ingrediencie:

Postup: Kávový likér nalejeme do poldecáka a následne nalejeme vodku pomocou lyžice, aby sme zabránili zmiešaniu vrstiev. Nakoniec nalejeme sódu, tiež pomocou lyžice, aby vznikol vrstvený efekt.

Negroni

Ingrediencie: 

Postup: Naplňme miešací pohár ľadom, potom nalejeme gin, Campari a vermút. Miešame až do vychladnutia, precedíme do pohára naplneného ľadom a ozdobíme pomarančovou kôrou.

 

 

Tiramisu White Russian

Zdroj: delish.com

Ingrediencie (2 porcie) :

  • 120 ml smotana na šľahanie
  • 2 lyžičky kryštálový cukor
  • Ľad
  • 120 ml kávový likér 
  • 120 ml tmavý rum
  • Kakaový prášok, na ozdobu
  • Dlhé piškóty na ozdobu

Postup: Pridáme smotanu a cukor do pollitrovej nádoby, ktorú uzavrieme a dôkladne pretrepeme, kým smotana nezhustne dostatočne, cca. 3 minúty (prípadne použime metličku alebo ručný mixér na vyšľahanie smotany).
Naplníme dva whisky poháre ľadom. Do každého pohára pridáme 60ml likéru a 60ml rumu následne premiešame.
Lyžicou rozdelíme šľahačku rovnomerne medzi poháre, pričom zadnou stranou lyžice ju uhladíme, ktorá pokryje povrch pohára. Vrchy posypeme kakaovým práškom, ozdobíme polovicou piškóty a podávame.

Pepermintové Martini

Ingrediencie (3 porcie) :

  • 120 ml polosladké čokoládové lupienky, roztopené
  • 60 ml paličkové cukríky (Candy Cane) alebo iné drvené cukríky
  • 180 ml likér z bielej čokolády
  • 120 ml vodka
  • 60 ml mätový likér
  • 2 PL smotana na šľahanie
  • Ľad
  • 3 malé paličkové cukríky

Postup: Na plytký tanier nalejeme rozpustenú čokoládu a na ďalší plytký tanier položíme rozdrvené cukríky. Okraje Martini pohárov namočíme najskôr do čokolády a potom do cukríkov. Nalejeme zvyšnú čokoládu na dno pohárov a krúživým pohybom potrieme spodnú ⅓ pohárov čokoládou. Počas prípravy nápoja vložíme poháre do mrazničky.
Skombinujeme likér z bielej čokolády, vodku, mätový likér a smotanu v koktailovom šejkri. Naplníme po vrch ľadom a pretrepeme, kým nevychladne. Nápoj rozdelíme do 3 pohárov a pred podávaním ozdobíme rozdrvenými a celými paličkovými cukríkmi.

 

Jack Frost

Zdroj: delish.com

Ingrediencie (5 porcií) :

Tip: Ak chcete, vymeňte vodku za jemný rum!

Postup:

V mixéri zmiešame vodku, prosecco, modré curaçao, limonádu a ľad. Okolo okraja každého pohára prejdeme kolieskom citróna a následne ho ponoríme do kryštálového cukru. Kokteil nalejeme do pohárov a podávame.

 

Praskajúce  šampanské

Zdroj: delish.com

Ingrediencie (6 porcií) :

Postup: Všetky praskajúce cukríky položíme na malý plytký tanier a premiešame vidličkou. S nožíkom na maslo natrieme vanilkovú polevu na okraje pohárov a potom ich ponoríme do cukríkov.
Do každého pohára pridáme cca. 30ml vanilkovej vodky.  Rozdelíme šampanské rovnomerne medzi pohármi a potom doplníme Sprite.

Limonádové mimózy

Zdroj: delish.com

Ingrediencie (4-6 porcií) :

  • 2 KL citrónová kôra
  • 100 g cukor
  • 1 citrón nakrájaný na tenké plátky plus koliesko na navlhčenie okrajov
  • 1 fľaša šampanského
  • 2 fľaše (cca. 400-500 ml) limonáda (podľa chuti)

Postup: V plytkej miske zmiešame citrónovú kôru a cukor. Okraj šampanských pohárov natrieme citrónom a namočíme do cukrovej zmesi.
Do každého pohára na šampanské vložíme jeden plátok citróna, naplníme pohár do polovice šampanským, druhú polku doplníme limonádou.

Severná pól-ada (zimná Piňa Colada)

Ingrediencie (2 porcie) :

  • Strúhaný kokos a plátok limetky na okraje pohárov
  • 60 ml kokosové mlieko
  • 60 ml ananásový džús
  • 120 ml mrazený ananás
  • 120 ml Prosecco

Postup: Na tanier položíme kokos. Okraje pohárov na šampanské navlhčíme plátkom limetky, následne namočíme do kokosu.
Do mixéra pridáme kokosové mlieko, ananásovú šťavu, mrazený ananás a prosecco. Rozmixujeme do hladka. Zmes nalejeme do pohárov a podávame.

 

 

Espresso Martini

Ingrediencie:

Postup: Pridáme všetky ingrediencie do šejkra a poriadne pretrepeme, aby horúce espresso úplne vychladilo a vytvorila sa pena (15 sekúnd).
Nápoj dvakrát scedíme do Martini pohára. Polovicu vrchnej časti pohára prikryjeme papierovou utierkou a druhú polovicu poprášme espressom alebo kakaovým práškom. Hladkú stranu pohára ozdobíme kávovými zrnami.

 

Bonus recept na želatínové šampanské:

Zdroj: feastandwest.com

Ingrediencie:

  • 350 ml šampanské
  • 1 PL citrónová šťava
  • 34 g cukor
  • 3 želatína v plátkoch
  • 60 ml vodka
  • dúhové posýpky

Postup: Zmiešajme 1 1/4 šálky šampanského, citrónovú šťavu a cukor v hrnci. Navrch nasypeme želatínu. Necháme, aby zmäkla, asi dve minúty, potom zmes zohrejeme na miernom ohni. Miešajme, kým sa želatína úplne nerozpustí, asi 2 až 3 minúty, a odstráňte z tepla. Vmiešame zvyšné šampanské s vodkou.
Formu na chlieb vymastíme olejom v spreji. Nalejeme zmes do formy a necháme vychladnúť a stuhnúť (cca. 2 hodiny).
Prevrátime želé na dosku vystlanú pergamenovým papierom a nakrájame na štvorce. Každý štvorec namočíme do posýpky a podávame studené.

 

 

 

Všetkým našim čitateľom prajeme veľa zdravia a šťastia do nového roka!