Rémy Martin – Perfektný destilát na každú príležitosť

COGNAC 101 – Čo je koňak a ako sa vyrába?

Cognac je druh brandy, liehoviny vyrábanej z ovocia. Vyrába sa výlučne z hrozna, ktoré je známe svojimi vynikajúcimi aromatickými vlastnosťami, pestované v regióne Cognac vo Francúzsku.
Všetko to začína zberom hrozna, nasleduje destilácia, výber eaux-de-vie a nakoniec zrenie, ktoré môže trvať niekoľko desaťročí.

HISTÓRIA KOŇAKU RÉMY MARTIN 

1724 – Rémy Martin, mladý vinohradník z Cognacu, začína predávať koňak pod vlastným menom.
1738 – Francúzsky kráľ Ľudovít XV. udeľuje Rémymu Martinovi právo zasadiť nový vinič ako uznanie výnimočnosti jeho koňakov.
1810 – Paul-Emile Rémy Martin dostal svoj koňak mimo Európy, presnejšie do Spojených štátov, Ázie a Tichomoria.
1830 – vznikol prvý koňak Rémy Martin Grande Champagne.
1870 – prvé logo, zvolili Kentaura ako symbol značky. Okrem toho Rémyho hviezdne znamenie je Strelec.

„To, čo definuje Rémy, je jeho znak – kentaur,“ takto sa vyjadril Augustin Depardon, výkonný riaditeľ Rémy Martin. Tento znak odkazuje na starogrécky symbol – napoly človek, napoly kôň – ktorý zdobí etiketu tohto slávneho koňaku od roku 1870. „Je to značka s nohami pevne na zemi a hlavou v nebi. Sme jedným z mála, ktorí založili vinohradníctvo a sme veľmi hrdí na naše korene.“

1997 – 1738 Accord Royal je vytvorený na počesť kráľovského privilégia, ktoré kedysi Rémymu Martinovi udelil Ľudovít XV.

2003 – Prvá žena, ktorá bola vymenovaná za pivničnú majsterku, vytvorila Centaure de Diamant.
2020 – Dosiahli a dokonca prekonali environmentálne ciele spoločnosti Rémy Martin: 100% ich partnerov sa venuje udržateľnému pestovaniu vína. 50% vinohradníckych oblastí ich partnerov má certifikát HEV (High Environmental Value), čo je cieľ, ktorý si pôvodne stanovili na rok 2022.

 

Ako si vychutnať koňak Rémy Martin?

Či už sami alebo s priateľmi, čistý alebo ako súčasť kokteilu, koňak si môžete vychutnať mnohými rôznymi spôsobmi.

Počas aperitívu sa koňak zvyčajne konzumuje čistý, ale pridanie kvapky vody odhalí viac ovocných, kvetinových a korenistých vôní a chuť zjemní. Podobne pridaním dvoch kociek ľadu sa koňak zriedi a zníži sa percento alkoholu, čo odhalí tieto arómy a zároveň urobí chuť osviežujúcejšou. Cieľom je, aby sa kocky ľadu pomaly roztápali a pri každom kroku odhaľovali nové arómy.
Koňak sa môže dokonca konzumovať aj zmrazený, vďaka čomu je tekutina veľmi viskózna (nemrzne kvôli vysokému obsahu alkoholu) a poskytuje zážitok, ktorý je v ústach takmer zamatový. Toto sa hodí najmä k morským plodom: ustriciam, homárom alebo sushi.

Pre jednoduchý long drink ako aperitív možno koňak konzumovať s tonikom alebo zázvorovým pivom. To prináša tóny čerstvého ovocia, dokonca aj sladkého drievka, v Rémy Martin VSOP. Takto si koňak bežne vychutnávajú miestni obyvatelia v oblasti Cognac ako aperitív.

NAJLEPŠIE POHÁRE NA PITIE KOŇAKU

Jedným z najpríjemnejších aspektov pitia jemného koňaku Rémy Martin je, že si ho môžete vychutnať mnohými spôsobmi: čisté, na ľade, v kokteiloch a dokonca aj mrazené.

 „Ak nemáte správny tvar pohára, môžete cítiť len pach alkoholu a nie samotné arómy. Keď pohár je úzky a menej otvorený, môžete pocítiť rôzne vône a arómy bez zápachu alkoholu.“

PÁROVANIE KOŇAKU S JEDLOM

Na oficiálnej stránke Rémy Martin je citácia „Vzrušujúce kombinácie jedál môžu zosilniť chuť koňaku a odhaliť nové podtóny.“
Roquefort a vyzretý parmezán sa so svojou pikantnou, a plnou chuťou veľmi dobre ladí s koňakom. Najmä tukové chute rokfortu, zatiaľ čo vyzretý parmezán má aromatickú silu, ktorá sa hodí ku koňaku. Čokoláda je tiež dobrá kombinácia. Čistá čierna čokoláda s mastnými a horkými chuťami harmonizuje s kvetinovými, korenistými tónmi koňaku.

K tučným syrom a sušeným marhuliam najlepšie ladí Rémy Martin VSOP.
Rémy Martin XO najlepšie harmonizuje s čokoládou, figami a kandizovaným ovocím.
Rémy Martin CLUB má korenistejšie tóny a hodí sa k zázvoru, ktorý odhaľuje tóny korenia a nádych citrónu.