Gin ako ho ešte nepoznáte

Vedeli ste, že gin slúžil pôvodne ako medikament ? A to, že ho nevynašli Angličania? Jeho tajomstvom nie je ani tak destilácia, ako ochutenie rôznymi koreninami.

Výroba ginu sa viaže k holandskému lekárnikovi doktorovi Sylviusovi, ktorý sa v tom čase pokúšal experimentovať s liekom vhodným na odvodňovanie a detoxikáciu organizmu. Keď bol liek dokončený, dostal od svojho tvorcu názov „Geniév“, no Angličania veľmi rýchlo zhabali recept a začali ho vyrábať a uvádzať na trh pod názvom gin.

 

Základom každého ginu je jačmeň alebo raž.

Tajomstvo spočíva v ochutení. Jeho ingredienciami sú borievka a koreniny ako citrusové plody, koriander, harmanček a v mnohých prípadoch aj kardamón. Okrem toho je čoraz bežnejšie používať zeleninu a ovocie, aby bola výsledná chuť ešte ozvláštnená. Ak cítite v chuti ginu hlbšie tóny, výrobcovia pravdepodobne použili koreň angeliky, ale nie je nezvyčajné poblázniť destilát z borievky škoricou, klinčekmi alebo rôznymi koreninami. Zloženie ginu sa jednoducho môže líšiť od výrobcu              k výrobcu , každý si pridá to svoje malé tajomstvo. Tým sa to však ešte nekončí, keďže sú výrobcovia, ktorí do nápoja pred druhou destiláciou prepašujú aj semienka anízu, feniklu, harmančeka, levandule či bazy.

Výnimku z uvedeného tvorí London Dry Gin!

Ide o skutočnú špecialitu, pretože ak vidíte na fľaši napísané London Dry Gin.  Ide o gin, do ktorého nie sú pridané žiadne prísady ani príchute.

Pite ho tak, ako vám najviac chutí! 

Vychladené s ľadom alebo zmiešané s horkým tonikom, kolou, sódou a citrónom, či s ovocnými šťavami.